COVID-19 Süresince Etkin Liderlik Sergileyen ABD Valilerinden Dersler*

28 Nisan 2020 S. Chris Edmonds

Çeviri: Oktay Koç


Amerika’da bazı valilerin inanılmaz derecede iyi liderlik sergilediklerine şahit oluyoruz. Yine, bir kriz esnasında asla neyin yapılmaması gerektiğine dair örnekleri de görüyoruz. Peki bu göze çarpan örnekler, her şeyin kötüye gittiği dönemlerde, liderlerin ne yapması gerektiği hakkında bize ne öğretir?

  1. Gerçek Soğuk, sert ve saf gerçeği söyleyin. Örgütünüzün ne durumdaolduğu, işlerin ne kadar kötüye gidebileceği ve bunun çalışanlarınızın geleceği açısından ne anlama geldiği gibi konularda şeffaf olun. İnsanları kandırmayın. Olan şeyleri gizlemeyin. Haberler ne kadar kötü olursa olsun, durumu (diğerlerine) doğruca aktarın. İnsanlara bu saygıyı gösterirseniz, onlar da kendileri ve ailelerine dair makul kararlar alabilirler. (Böyle yapmakla) uzun vadede onların saygılarını kazanırsınız.
  2. Samimiyet Bu krizle (Covid-19) ilgili herhangi bir şey, şimdiye değin bildiklerimize benzememektedir ve bir lider olarak siz de aynı şekilde (kendi geçmişinizde olmadığınız gibi) olmak durumundasınız. Bir insan olduğunuzu gösterin. Sektör dilini ve (formal) yazışmaları terk edin. İnsanlarla gönülden konuşun. Nerede olursa olsunlar, insanlarla bir şekilde biraraya gelin (fiziki olmak zorunda değil). İlham etmek ve işleri kolaylaştırmak istiyorsanız, insanların yerine kendinizi koyun.
  3. Yerindelik Pandemiden sonra işletmenizin ayakta kalıp kalmayacağından bağımsız olarak insanlar sizin bu süreçte (ve şu an) kendilerine ne kadar iyi davrandığınızı (veya davranmadığınızı) hatırlayacaktır. Doğru şeyi, zayıf bir liderlikle yapmanın size bir maliyeti olacaktır. Çalışanlarınız ve diğer paydaşlarınız, pandemi süresince verdiğiniz ilk tepkiye göre sizi değerlendireceklerdir. (Bu süreçte) Sizin kendileriyle alakalı olanları da içeren ilk tepkilerinizin, aslında inanmakta olduğunuz değerleri yansıttığını sezgisel olarak kavrarlar. Yapabileceğiniz en kısa zamanda ya bir talimat ya da bir mesaj yayımlayın. Bunu çalışanlarınızın duymasına, görmesine ve onu değerlendirmelerine yardımcı olun. Bunun için zamanınız yoksa, zaman yaratın. Tepkileriniz, yerinde ve zamanında olmalı ve böylece insanların, iyi bir liderlik sergileyerek tam zamanında harekete geçtiğinize olan inançlarını güçlendirmelisiniz.
  • İçerik smartbrief.com platformundan tedarik edilmiştir. Çıkar çatışması olması durumunda kaldırılması talep edilebilir.
  • Görsel forbes.com sitesinden alınmıştır.

Bir yanıt yazın